strona główna - Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia

wstecz

 

Składniki: 

 

-2 średnie cukinie 
-150 g pieczarek 
-1 średnia cebula
-2 ząbki czosnku 
-100 g sera żółtego 
-2 jajka 
-2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
-150 g Boczku wędzonego gotowanego Kabanos 
-Sól i pieprz do smaku 

 

Sposób przygotowania:

 

Pokrój w drobną kostkę cebulę i pieczarki, a ząbki czosnku dokładnie poszatkuj. Na dużej patelni rozgrzej dwie łyżki wybranego oleju i wrzuć cebulę oraz czosnek na rozgrzany tłuszcz. Smaż około dwie-trzy minuty, aż do zeszklenia. Następnie dorzuć pokrojone pieczarki, posyp odrobiną soli i duś przez kolejne trzy minuty lub aż większość wody z pieczarek wyparuje. Cukinie przekrój na pół i wydrąż łyżką, pozostawiając około 0.5-1 cm miąższu przy skórce, by uzyskać charakterystyczne łódeczki. Pokrój w drobną kostkę boczek i dodaj wraz z dwoma rozbitymi jajkami do zdjętych z ognia warzyw, całość wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Nałóż farsz do wydrążonych cukinii, po wierzchu posyp startym serem żółtym. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 15-20 minut, aż cukinia zmięknie, a ser się zapiecze. Podawaj z ulubionymi warzywami i sosem tatarskim. 

 

Smacznego!

wstecz